Architect aan het woord

Looiershof Maastricht,  Wonen in idyllische oase

Het terrein van de vermicellifabriek is eeuwenlang zeer besloten geweest. Je kunt er alleen komen middels drie poorten die ieder toegang bieden tot een gedeelte van het gebied. Eenmaal door de monumentale poort aan de Grote Looierstraat onthult zich een binnengebied waar je de vogels kunt horen fluiten en fabrieksgebouwen als stille getuigen van een industrieel verleden dienst doen als stallinggarage. Dit karaktervolle industriële gebied is enerzijds omsloten door de elegante Grote Looiersstraat en anderzijds door de middeleeuwse stadsmuur met aangrenzend het riviertje ‘De Jeker’.  

De ontwerpopgave is om van deze "verborgen enclave" een woongebied met hoge kwaliteit te realiseren.

Het stedenbouwkundige concept behelst het vervlechten van de locatie met het Jekerkwartier. De poorten aan respectievelijk de Verwerhoek en Grote Looierstraat worden met elkaar verbonden door een sfeervolle steeg en karakteristiek pleintje ter hoogte van de oude fabrieksschoorsteen. Tevens is het terugbrengen van de  middeleeuwse stadsmuur in de semi-openbare ruimte een belangrijk element in de planvorming. Door het gebouw aan de Ezelenmarkt te vervangen door een nieuw hoekaccent komt de enig overgebleven hoek van de eerste stadsomwalling weer vrij, en wordt de verbinding met het achterliggende gebied verwezenlijkt. Vanaf de Ezelenmarkt wordt een bijzondere steeg gevormd die aan één zijde begeleid wordt door de stadsmuur. Aan deze nieuwe route ontvouwd zich een rustiek en groen ingericht hof.

De woningen zijn vertaald in statige herenhuizen en appartementen met grote buitenruimten. Waar de herenhuizen bekleed zijn met natuursteen die aansluit bij het rijke karakter van het Jekerkwartier, verwijzen de appartementen naar de industriële architectuur die onlosmakelijk met deze plek is verbonden. Dit industriële karakter wordt bereikt door het toepassen van ambachtelijke bakstenen gevels en ruwe stalen elementen. De grote raampartijen refereren aan de oude pakhuizen, en bieden een fantastische beleving van de nabije omgeving. Door een ruime verdiepingshoogte en het loftprincipe bieden de woningen een comfortabele en ruimtelijke beleving.

Het verleden is aanwezig in verschillende vormen en vertaald in moderne kwaliteiten van wonen.

Zo is ondermeer de beleving van de buitenruimten belangrijk, en zijn in een vroegtijdig stadium geïntegreerd in de hoofdstructuur.
Vertoeven op het pleintje onder de grote boom, de vele groene hagen door het plan, het zichtbaar zijn van oude historische elementen met hardstenen dorpels, klassieke plaveisels, aangelicht met karakteristieke verlichting, zijn allen elementen die bijdragen aan de beleving.
Om de authenticiteit van het plan een waardige invulling te geven worden zelfs de bakstenen speciaal voor dit project gemaakt in een Maastrichtse steenfabriek. Hierbij worden grondstoffen uit de regio gebruikt. Alles heeft historie of is gerelateerd aan de kwaliteiten van het Jekerkwartier.

Het plan is divers opgezet waarbij de nagenoeg alle woningen een unieke indeling en woonsfeer hebben. De toekomstige bewoner staat hierin centraal. Zo zijn er zijn appartementen op begane grond met tuin, op de verdieping met ruime balkons, en penthouses met een fantastische panorama over de Maastrichtse binnenstad.
De diversiteit wordt ook ontleend aan de verschillende elementen in het plan. Zo zijn de woningen aan "het groene hof" gestoeld op een intieme en rustieke woonbeleving.

Wonen aan "het pleintje" wordt gekenmerkt door een speelse sfeer met industrieel karakter. De samenkomst van verschillende volumes met de oudste vierkante bakstenen schoorsteen van Nederland als blikvanger, maakt deze plek zeer bijzonder.
Natuurlijk geeft de middeleeuwse stadsmuur met daarin opgenomen “het armenhuisje” het hele gebied een romantisch middeleeuws karakter. Voorgenoemde elementen blijven behouden en worden geïntegreerd in het nieuwe plan.

Naast de woonsfeer moet een woningbouwplan vooral praktisch zijn. Onder het plan zijn voldoende parkeervoorzieningen aanwezig, waarbij de routing naar de individuele woningen zo eenvoudig mogelijk is geïntegreerd. Zo is  onder enkele woningen zelfs een directe koppeling met eigen parkeerplaatsen ontworpen.

Wij zijn er van overtuigd dat men hier kan wonen zoals het leven  bedoeld is! Een aantrekkelijke en veilige ambiance met hoge kwaliteit in een oase van rust op een van de mooiste plekken in het hart van Maastricht.

Alexander Smeets
Arthur Wuts

 laatste fase verkoop Looiershof

Nog enkele woningen beschikbaar

Looiershof is een oase van rust in hartje Maastricht. Het plan voorziet in een zéér hoge woonkwaliteit. Laat uw woning volledig naar eigen smaak en inzicht afwerken. Geniet dagelijks van de rust, veilig- en beslotenheid van de Looiershof midden in de bruisende stad. Parkeer de auto bij thuiskomst onder uw eigen woning.


Blijf op de hoogte

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Vrijblijvend inschrijven en (uitschrijven), wij sturen u een update zodra er meer bekend is. Blijf op de hoogte


Facebook

Like ons op facebook en volg het laatste nieuws.

Actueel

Voortgang Project Looiershof juni 2019

Blok C en B dak en gevels gereed. Afbouw gestart Blok A daken gereed. Aansluitend voegwerk en afbouw. Achtergevel t.h.v. Grote Looierstraat 18 gereed.

Lees verder
Overzicht nieuws

Contact

Wilt u meer informatie? Kunt u hiervoor het contactformulier gebruiken.

Focus Real Estate
Ilse Staals
Parklaan 48 te Eindhoven
Postbus 315 
5600 AH Eindhoven
040 - 233 3925
info@looiershof.com